turskidåkning och expedition från mavas

Menu:


Nyheter:

Jan 12, 2012:
Ny sida turskidor.se

Dec 10, 2011:
Edsbyn ny skida upp för test

Fakta:

Turskidor.se grundades 2007 i natursköna Arvidsjaur av Lorens Hallnor tillsammans med Jonas Wejdin. E-handelssidan drivs numera av Torbjörn Åman och www.skidan.se men Lorens och Jonas ingår fortfarande i test-teamet som utgör grunden för turskidor.se med sina extrema tester i de tuffaste förhållande man kan tänka sig.

Webbutiken

Uppdaterad

12 januari 2012

Test Edsbyn Hunter

En annorlunda skida! Kärna i trä, plast på ovansida samt plastbelag. Precis under foten finns en 25 cm lång räfflad yta för fäste. På testskidan är det monterad en traditionell stövel/kabelbindning från Kaby. Snöförhållanden vid första testtillfället var goda skidorna sjönk cm 5 cm i snön. Jämför detta med Alpina Discovery step som sjönk runt 8-9cm vid samma tillfälle. Vi åkte även en liten bit efter ett skoterspår. Vid testtillfälle två hade det kommit ca 15 cm nysnö. Snödjupet är totalt ca 80-90 cm.
Lössnöskidor för jakt och fotografering, Edsbyn Hunter
Edsbyn Hunter tillverkas bara i en längd 170cm, man funderar dock på att tillverka mer längder i framtiden. Skidan är 11cm bred. Fördelen med en kort och bred skida är att den är väldigt lätt att åka på samt att du kan åka där det är väldigt tät skog utan problem. När du ska åka uppför en backe är det otroligt lätt att saxa, skidan upplevs nästan som en snösko. Testerna utfördes i både gles och tät skog i trakterna kring Övre Långträsk samt i Nyliden. Vid båda testtillfällen åkte vi med Edsbyn Hunter och Alpina Discovery step. Vem som fick spåra? Den som hade Edsbyn på fötterna! Alpina skidorna sjönk ca tre cm i spåret gjorda av Edsbyn.Lössnöskidor för jakt, Edsbyn Hunter

Fördelar:
Vikten- lätta skidor med bra bärighet.
Lätta att åka med i tät skog.
Lätt att frakta både i bil och skoter.
Lätt att saxa med i uppförsbacke.


Nackdelar:
Vid hårt underlag ex.skoterspår var de inte särskilt stabila, vid ett tillfälle gick skoterspåret på skrå och då gäller det att ha tungan rätt i mun. Jag hamnade i snön vid ett tillfälle då skidorna bara försvann under fötterna, de glider lätt i sidled när underlaget är hårt samt lutar.

Jaktskidor Edsbyn Hunter Sammanfattning:
Ska du åka i lössnö vid jakt så har du ett par fantastiska skidor i Edsbyn Hunter. Har du tänkt åka i fjälls eller på våren när det är skare så är Åsnes eller Alpina ett bättre alternativ. Vill du ha ett par skidor som funkar bra i lössnö samt i fjällmiljö bör du välja Åsnes.

P.s Vad gäller jaktlyckan kan jag säga att inga djur kom till skada under testtillfällena. D.s

Torbjörn Åman www.skidan.se

För att kunna köpa lössnöskidan Edsbyn Hunter besök vår e-handelsbutik www.skidan.se.

Du kan även använda denna direkt länk för att hitta rätt: Edsbyn Hunter